Kammarrätten i Stockholm meddelade nyligen en dom avseende ett bodelningsbesluts inverkan på en redovisning av en fastighetsförsäljning.
En frånskild man tvingas betala skatt på 66 procent av försäljningen av en fastighet som ingått i bodelningen vid skilsmässan från hans fru. Genom bodelningsbeslutet hade han tillskiftats en så stor del av fastigheten och Skatteverket fattade också beslut därefter. Mannen klagade dock på beslutet och hävdade att han och hans exfru efter bodelningen kommit överens om att han inte skulle äga någon del av fastigheten utan att hon skulle betala en bodelningslikvid istället. Vid försäljningen var det också bara exfrun som stod på lagfarten. Kammarrätten bedömer emellertid att mannen har dold äganderätt i fastigheten och att han måste betala skatt för försäljningen av fastigheten på det som motsvarar hans ägarandel.
Utifrån hur domen är upprättad kan man konstatera att kammarrätten inte har tagit hänsyn till mannens påstående om att denne och exfrun hade kommit överens om att mannen inte skulle äga någon del i fastigheten.
I och med att kammarrätten gjorde bedömningen att mannen hade en dold äganderätt i fastigheten så beskattades han för 66 procent av den vinst som redovisades i exfruns inlämnade K5-blankett.
Denna dom visar på vikten att upprätta juridiskt bindande dokument. Hade mannen kunnat påvisa sådant dokument tillsammans med underlag från banken där det framgick att exfrun erlade en bodelningslikvid till mannen så hade förmodligen utgången i målet blivit annorlunda, genom att mannen inte skulle beskattas för försäljningen av fastigheten.
Kontakta Möllers Juridik AB
Vid frågor kring betydelsen av en bodelning och eventuell kommande försäljning av en bostad är ni välkomna att kontakta Möllers Juridik för rådgivning. Värt att notera är också att en bodelningslikvid, kontra en försäljning vid äktenskapsskillnad eller samboupphörande kan ha en stor inverkan på vilket anskaffningspris som ska användas vid en redovisning av en försäljning av en bostad.