Högsta förvaltningsdomstolen meddelade nyligen en dom gällande möjligheten att få anstånd med betalning av tvistig skatt. I en dom från HFD som meddelades den 10 januari 2022 prövades om det var möjligt att erhålla anstånd avseende återbetalning av ingående mervärdesskatt.
HFD:s mål nummer 3809–3811-21.
Ett bolag gjorde avdrag för flera redovisningsperioder gällande ingående mervärdesskatt. Samtidigt redovisades inte någon utgående mervärdesskatt och tillgodoräknades därmed det överskjutande beloppet.
Skatteverket nekade bolaget avdrag för ingående mervärdesskatt. Därefter återkrävde Skatteverket den skatt som hade tillgodoräknats bolaget.
Skatteverket avslog därefter bolagets ansökan om anstånd med betalningen av skatten. Skälet till detta var att anstånd endast kan beviljas om det finns skatt att betala för den aktuella redovisningsperioden, vilket är fallet om utgående mervärdesskatt överstiger ingående mervärdesskatt.
Förvaltningsrätten avslog bolagets överklagande. Kammarrätten menade emellertid, till skillnad från underinstanserna, att överskjutande ingående mervärdesskatt som ska betalas tillbaka till Skatteverket med anledning av ett tvistigt beslut är att likställa med skatt att betala. Anstånd skulle därmed kunna beviljas om övriga förutsättningar är uppfyllda.
Kammarrätten upphävde förvaltningsrättens dom och återförvisade ärendet till Skatteverket.
Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar, i likhet med kammarrätten följande. Att det belopp som Skatteverket krävt tillbaka utgör skatt i lagens mening. Därmed har bolaget rätt till anstånd med betalningen om övriga förutsättningar för anstånd är uppfyllda.
Den omständigheten att det inte finns någon mervärdesskatt att betala för de redovisningsperioder som den ingående mervärdesskatten avser saknar, enligt HFD, betydelse. HFD avslog därmed Skatteverkets överklagande.
Ovan beskriven situation är ganska vanligt förekommande vid uppstart av verksamheter. Det händer ofta att nystartade bolag har större utgifter än inkomster, vilket innebär att ingående moms överstiger utgående moms.
Exempel
Ett exempel kan vara ett nystartat bolag, som påbörjar omfattande renoveringar i en restauranglokal. Renoveringsarbetet innebär stora utgifter och möjligheten att göra avdrag för ingående moms. Samtidigt så har verksamheten i bolaget inte börjat generera intäkter vilket innebär att staten inte får någon utgående moms. Skatteverket påbörjar en utredning avseende ingående momsen. Utredningen leder till att Skatteverket fattar beslut om att bolaget ska återbetala tidigare avdragen ingående moms. Bolaget överklagar Skatteverkets beslut och begär samtidigt anstånd.
Här har Skatteverket i det hänvisade målet anfört att anstånd enbart kan medges om det finns skatt att betala för den aktuella redovisningsperioden. Så är inte fallet när ingående momsen överstiger eventuell utgående moms.
HFD har i likhet med kammarrätten angett att överskjutande ingående moms att betala tillbaka är att likställa med skatt och ansett att anstånd inte kan nekas på sådant sätt som Skatteverket anfört.
Kontakt
KontaktVid frågor om möjligheten att erhålla anstånd vid överklagande eller begäran om omprövning är ni välkomna att kontakta oss på Möllers Juridik.